Sivut

tiistaina, helmikuuta 28, 2012

Miesten määrät, lasten vauhdit

Tiistai on ratapäivä Itenissä. Jostain syystä täkäläisillekin on vakiintunut tiettyihin viikonpäiviin pohjautuva rytmitys, joka sunnuntain lepoa lukuunottamatta muistuttaa kovasti suomalaista. Parin edellisen kovan treenin tummumisista oppineena kertailin mielessäni kantapään kautta oppimiani korkean paikan oppeja: Vauhti tappaa, aloita rauhassa.. Kerran kun vetää hapoille paluuta ei ole. Keskity juoksutekniikkaan ja taloudellisuuteen.. Oma vauhti, vältä kilpailua..

Tänään edelläolevat tarkoitti Wilson Kipsangin letkaan hyppämistä ratatreeniin. Meininki oli tuttu, kukaan ei tiennyt tarkkaa treenin sisältöä, mutta halukkaita riitti silti loputtomiin roikuttamaan mestarin perässä. Köyhillä ei ole kenkiä, tavikset hölkkäävät piikkarit kourassa radalle, kovat nappaavat ne hiluxin lavalta radan reunalta ja starat kaartavat citymaasturilla suoraan etukaarteeseen.

Radalla oli tuttu tiistainen kaaos. 10x1000m oli lopulta oma ohjelmani. Letkat meni ja tuli ja onnistuin pitämään vauhtini. Parhaimmillaan taisi sata miestä (ja naista) varvata kierroksella vauhdin ollessa 3:20/km. 15sek/km pitäisi merenpinnan tasolla lähteä pois samantein, toinen mokoma jos otetaan maitohapot mukaan leikkiin. Taivas oli ensi kertaa kauttaaltaan pilvessä, mutta ilma hiostavan kostea. Paikalliset opasti että ilma on tänään erityisen ohutta ja se näkyy vauhdeissa. Merenpinnan tasolla ei ilmanpaineen vaihtelut tunnu yhtä kovasti juostessa kuin täällä missä hapesta on pulaa..

Muutaman kerran on tullut täällä tehtyä kuntopiiriä mallia Kenia. Painoihin ei laihat miehet täällä koske mutta kovasti tuntuu että omaa painoaan vastaan osaavat tehdä työtä. Kuntopiirit ovat tarkoittaneet mukavaa yhdessäoloa ilman suurempaa rehkimistä. Alkuun parikymmentä minuuttia vatsalihasten vahvistamisia pitkähköillä staattisilla liikkeillä, viitisen minuuttia tai kauemminkin jäkitellään kerrallaan yhdessä asennossa. Muutenkin pidetään huolta lähinnä että ryhtilihakset ovat vahvat. Nopea voimantuotto harjoitetaan sitten juoksemalla nopeasti. Loppuun vemputellaan sitten rutkasti lantioon liikkuvuutta mistä nähtiinkin mallia televisiosta daegun estejuoksun tuuletuksissa.

Huomenna keskiviikon pitkä on treenikaverilla 40km 5min/km. Miesten määrät, lasten vauhdit. Akkojen määristä ja vauhdeista ei täällä uskalla puhua. Liikkuvat lujaa.

Ei kommentteja: