Sivut

tiistaina, huhtikuuta 03, 2012

Talviharjoittelun lopputulos

Talven työn lopputulemana juoksin tutun pyynikin testijuoksun menneenä lauantaina. Reitillä mittaa 15,2km ja testijuoksu on Ahosen Pekan sanojen mukaan helppo keskeyttää puolimatkassa koska reitti koostuu kahdesta samanlaisesta kierroksesta. Kiusana matkalla on normaalien mäkien lisäksi Pispalan harjun portaat. Reitin profiilista (3,5km ylämäkeä ja portaita ja loppumatka loivaa alamäkeä) johtuen yhden kierroksen tirpaisu ei omasta kokemuksesta kerro vielä juurikaan vauhtikestävyysominaisuuksista. Toisella kierroksella ja etenkin sen ensimmäisellä puoliskolla jaetaan palkinnot taloudellisesta juoksusta ja lihaksiston vireydestä.

Joulukuussa juoksin saman reitin ihanneolosuhteissa aikaan 58:12. Olo oli tuolloin että kaikki helppous katosi juoksusta jos hiukkaakaan yritti reippaalta vaihteelta siirtyä kovaan juoksuun. Harva kuitenkaan uskoi joulukuussa enää parantavansa aikaansa talven mittaan olosuhteiden johdosta.

Lauantaille lupaili takatalvea ja teinkin viikon päätreenin jo torstaina hallissa raapimalla päävalmentajan valvovan silmän alla 4x (300m-600m-900m-600m-300m). Reipasvauhtista ja maitohapotonta nyppimistä riitti tuossa toista tuntia ja vauhditkin paranivat joka viikko maaliskuussa kun toistin samaa sapluunaa. Puolivälissä kun vaihtaa lenkkitossut piikkariin niin kilometrivauhti paranee aina väkisinkin 10sek/km.

Testijuoksuaamuna maata peitti 10cm puuterilunta, joten lähdin juoksemaan vain pitkää reipasta lenkkiä vailla aikatavotteita. Parin kilometrin jälkeen Itävuon poninhäntä vilkkui vielä etupuolella joten päätin kiihdyttää sen verran että puolimatkaan keskeyttävät pysyisivät selän takana. Homma toimi ja puolimatkassa kello näytti 28:15. Toisen kierroksen alkupuoli oli taas tavallisen lahnamaista ylämäkiosuuksilla ja kun Topin selkäkin vilkkui edessä enää vain pitkillä suorilla, meni homma taas rauhallisemmaksi taaperrukseksi. Lopun alamäen rullailin sen verran reippaasti että talven paras tulos tuli kelistä huolimatta. Jokaista aikaa parantavaa sekuntia varten tuli testijuoksujen välillä juostua noin 50km, mutta tehty työ kannatti kun kerran plussan puolelle pääsin.

Ei kommentteja: